středa 2. dubna 2014

2. Duben - Světový den porozumění autismu

V rámci tohoto dne probíhá celosvětově kampaň "Light It Up Blue". Modrá je barvou komunikace a s tou mají lidé s poruchou autistického spektra (jak jsem moc dobře poznala na vlastní kůži) největší potíže.

Rozsvítit modře se můžete jakýmkoli způsobem, modrou žárovkou, modrým oblečením, nebo modrou stužkou.
Já sháněla kit, ve kterém by byla žárovka, abych si mohla vyrobit scrap. A ve finále na můj dotaz naprosto úžasně zareagovala Siťa se svým PST Designs a vytvořila freebie s žárovkou, která nasvítí fotku modře. A jsou tam 3 žárovky, 3 rychlé stránky pro doplnění fotky a ikonka pro profil na facebooku.

PST Designs - Modrá žárovka

Věřte, že porozumnění je to co potřebujeme nejvíc. Nepochopení a občas i odsuzování druhých nás unavuje a vyčerpává víc, než starost a výchova našich autistů. Věřte, že každé dítě, které vidíte ležet na zemi a odmítat jít, nemusí být nevychovaný a nezvedený fracek, kterého je potřeba řezat. Vzpomeňte si na to, když uvidíte, že nad takovým dítětem rodič stojí, eventuelně ho hladí a objímá a trpělivě mu vykládá, jak je šikovné a že to zvládne. Věřte, že to poslední, co chce slyšet je: "Jaképak s tím štráchy, vemte prut a nařezejte mu, to zabere na každého". Pro vaše upozornění - nezabere.

Věřte, že my rodiče dětí s poruchou autistického spektra se snažíme jak nejlépe umíme. Nevím jestli to děláme dobře nebo špatně, ale rozhodně nejlíp jak je v našich silách. A všem, kteří jsou přesvědčeni, že oni by to zvládali lépe, bych chtěla říct jediné: Možná ano, ale přesto vám ze srdce přeji, aby jste se o tom nemuseli přesvědčit na vlastní kůži.

A nám, co se v tom někdy snáze a někdy hůře, musíme pohybovat, přeji co nejvíce porozumění ze strany okolí. Vždyť autistům lze nejlépe pomoci tím, že jim s porozuměním a láskou otevřeme dveře a cestu z toho jejich světa do našeho a budeme jejich průvodci.

 A jeden příklad, jak se zapojila jedna má korálková kamarádka - co takhle modrou žárovku
Autorkou korálkové žárovky je  Haany Hanka Holtanová

A ještě jedno moc pěkné video k tématu



Žádné komentáře: